1. IZRADA I IZDAVANJE SANITARNIH KNJIŽICA

Pregledi za izdavanje sanitarnih knjižica provode se prema odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07, NN 113/08, NN 43/09 i NN 130/17).

Tko sve treba imati sanitarnu iskaznicu ?

  • Osobe koje rade sa namirnicama i pitkom vodom: ugostitelji, konobari, kuhari, pekari, mesari, trgovci, radnici u tvornicama prehrambenih proizvoda…
  • Osobe koje rade u dječjim vrtićima i jaslicama: odgajatelji, pomoćno osoblje…
  • Osobe koje rade na porođajnim i dječjim odjelima zdravstvenih ustanova
  • Kozmetičari, frizeri, pedikeri…

Što sve uključuje pregled pojedinih osoba pod zdravstvenim nadzorom ?

1. Zdravstveni pregled osoba koje obavljaju poslove u proizvodnji ili prometu namirnica ili opskrbi pučanstva pitkom vodom, a koji na svojim radnim mjestima
dolaze u dodir s namirnicama odnosno pitkom vodom obuhvaća:

  • liječnički pregled na tuberkulozu pluća (po potrebi uključuje testiranje na tuberkulozu i/ili RTG sliku pluća)
  • pretraga stolice na bakterije-salmonele, šigele (kliconoštvo), te na crijevne parazite
  • sanitarne knjižice produljuju se svakih šest mjeseci tijekom uposlenja za one koji rade s hranom, a od 01.01.2019. produavati će se jedanput godišnje

2. Zdravstveni pregledi osoba uposlenih u ustanovama za smještaj djece na poslovima njege i odgoja dojenčadi, male i predškolske djece (jaslice i dječji vrtići) obuhvaća:

  • liječnički pregled na tuberkulozu pluća (po potrebi uključuje testiranje na tuberkulozu i/ili RTG sliku pluća)
  • pretraga stolice na bakterije-salmonele, šigele, enterotropne Escherichia coli i parazite.
  • sanitarne knjižice produljuju se jedanput godišnje tijekom uposlenja

3. Zdravstveni pregled osoba koje rade na porođajnim i dječjim odjelima zdravstvenih ustanova obuhvaća:

  • liječnički pregled na tuberkulozu pluća (po potrebi uključuje testiranje na tuberkulozu i/ili RTG sliku pluća)
  • pretraga stolice na bakterije-salmonele, šigele i enterotropne Escherichia coli
  • sanitarne knjižice produljuju se jedanput godišnje tijekom uposlenja

4. Zdravstveni pregled osoba koje se u poduzećima ili drugim pravnim osobama odnosno samostalno osobnim radom bave pružanjem higijenske njege pučanstvu obuhvaća:

  • liječnički pregled na tuberkulozu pluća (po potrebi uključuje testiranje na tuberkulozu i/ili RTG sliku pluća)
  • sanitarne knjižice produljuju se jedanput godišnje tijekom uposlenja

Radno vrijeme za sanitarne knjižice:
Radnim danom 07 – 15 sati

Liječnički pregled na tuberkulozu (osim u slučaju neodgodive intervencije na terenu):
ambulanta Požega: ponedjeljak, srijeda, petak 07 – 10 sati
ambulanta Pakrac: utorak, četvrtak 08 – 10 sati

Radno vrijeme mikrobiološkog laboratorija za predaju uzoraka stolice:
Radnim danom 07 – 14:30 sati, srijedom do 17 sati

Sve informacije vezane uz sanitarne knjižice mogu se dobiti na brojeve telefona:
034/311-552 i 034/311-566

2. TEČAJ HIGIJENSKOG MINIMUMA:
Na temelju članka 39. stavak 2. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti NN br.60 / 92 i pravilnika o načinu stjecanja znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica NN 23/94. Tečajeve za stjecanje osnovnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i osobnoj higijeni pohađaju sve osobe koje na radnim mjestima dolaze u doticaj sa namirnicama.

Tečajevi higijenskog minimuma pohađaju se svake četvrte godine od poslijednje provjere znanja. Osobe koje su završile odgovarajuću školu trgovačkog ili ugostiteljskog usmjerenja, pohađaju tečaj po isteku dvije godine nakon završene škole.

Tečaj se sastoji od 5 predavanja (od strane liječnika, sanitarnog inspektora, sanitarnog inženjera i inžinjera prehrambene tehnologije) kroz 5 dana, a najranije tjedan dana nakon posljednjeg predavanja, održava se provjera stečenih znanja nakon koje polaznik dobiva potvrdu o položenom tečaju higijenskog minimuma.

Tečaj se održava jednom mjesečno u prostorijama Zavoda, osim ako nije drugačije odlučeno.

Sve informacije o tečaju higijenskog minimuma mogu se dobiti na brojeve telefona:
034/311-566 i 034/311-552

3. CJEPLJENJA:
Vršimo nabavu i distribuciju cjepiva za provedbu obveznog cijepljenja prema Kalendaru cijepljenja što uključuje cjepiva protiv:

  • tuberkuloze
  • hepatitisa B
  • H. Influenzae
  • difterije
  • tetanusa
  • hripavca
  • dječje paralize
  • ospica
  • rubeole
  • zaušnjaka

Također vršimo nabavu cjepiva i cijepljenje posebnih skupina stanovništva.

  • Cjepivo protiv bjesnoće: osobe ozlijeđene od nepoznate ili na bjesnoću sumnjive životinje, te koje zbog svog zanimanja dolaze u kontakt s životinjama (veterinari)
  • Cjepivo protiv hepatitisa B: zdravstveni djelatnici i kontakti oboljele osobe
  • Testiranje na tuberkulozu: osobe u kontaktu sa oboljelom osobom
  • Cjepivo protiv pneumokokne infekcije: osobe pod povećanim rizikom (splenektomirani, udomljeni, osobe starije životne dobi)
  • Cjepivo protiv krpeljnog meningoencefalitisa: osobe koje su zbog svog zanimanja ili slobodnih aktivnosti pod povećanim rizikom (puno borave u prirodi)
  • Cjepivo protiv trbušnog tifusa: osobe pod povećanim rizikom od zaraze
  • Cjepivo protiv gripe: osobe starije od 65 god, kronični bolesnici, zdravstveni djelatnici

Dajemo sve potrebne informacije, upute i objašnjenja u vezi cjepiva. Po potrebi vršimo i seroprofilaksu i kemoprofilaksu protiv određenih zaraznih bolesti.