Zdravstvena ekologija

Područje djelovanja Službe za zdravstvenu ekologiju je zaštita zdravlja ljudi  kroz utvrđivanje, praćenje i korekcije čimbenika okoliša (voda, hrana, bazenska voda i sl.).  U službi za zdravstvenu ekologiju stručno osposobljeni zaposlenici s visoko sofisticiranom opremom provode redovite mikrobiološke, fizikalno- kemijske analize vode, hrane, otpadne vode, peludi alergenih biljaka, mikrobiološke čistoće objekata pod sanitarnim nadzorom.

Aktivnosti službe:

  • analiza voda (mikrobiološka i kemijska)
  • analiza namirnica (mikrobiološka i kemijska)
  • analiza mikrobiološke čistoće objekata
  • analiza meda (mikrobiološka, kemijska i peludna analiza)
  • aerobiološka analiza zraka (pelud drveća, korova i trava u vanjskoj atmosferi)
  • određivanje alkoholne jakosti u alkoholnim pićima

Ispitivanja se provode u laboratoriju i na terenu, u redovnim i izvanrednim prilikama. Služba za zdravstvenu ekologiju akreditirana je od strane Hrvatske akreditacijske agencije (HAA) prema normi HRN EN ISO/IEC 17025:2017 (Potvrda o akreditaciji). Služba za zdravstvenu ekologiju ovlaštena je od strane Ministarstva poljoprivrede (Rješenje o ovlašćivanju). Služba za zdravstvenu ekologiju ovlaštena je od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike za djelatnost uzimanja uzoraka i ispitivanje voda (otpadne vode). (Rješenje o ispunjenju posebnih uvjeta).

ANALIZA VODA

  • ispitivanje vode za piće iz javne vodoopskrbe
  • ispitivanje vode za piće iz privatnih i javnih zdenaca
  • ispitivanje voda za kupanje i rekreaciju
  • ispitivanje vode za potrebe dozvola za otvaranje poslovnih prostora (atest vode)
  • ispitivanje otpadnih voda
  • analiza vode za potrebe hemodijalize

ANALIZA NAMIRNICA

  • ispitivanje namirnica za potrebe kontrole u smislu primjene mikrobioloških kriterija i zahtjeva pri provjeri sustava samokontrole od strane SPH.
  • ispitivanje namirnica kod iznenadnih obolijevanja
  • ispitivanje namirnica za potrebe dobivanja specifikacija
  • određivanje kakvoće namirnica (vlaga, pepeo, udio alkoholne jakosti u alkoholnim pićima)

ANALIZA MIKROBIOLOŠKE ČISTOĆE OBJEKATA

  • kontrola mikrobiološke čistoće sa radnih površina, opreme, pribora i ruku uposlenika  u objektima pod sanitarnim nadzorom kao i preventivni postupak samokontrole dobre higijenske prakse.

ANALIZA MEDA:

  • mikrobiološka analiza meda
  • fizikalno- kemijska analiza meda
  • peludna analiza meda

ANALIZA OTPADNIH VODA:

  • osnovni fizikalno- kemijski pokazatelji (pH, električna vodljivost, KPK, BPK, itd.)

 

HAA potvrda

radno vrijeme: pon-petak od 7 do 15 sati (primanje uzoraka do 14 sati)

Voditelj laboratorija:
Ivan Štivić, dr.med., spec. epidemiologije
tel. 034 311 559     ekologija@zjz-pozega.hr

ADRESA
Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije
Služba za zdavstvenu ekologiju

Županijska 9, 34 000 Požega
Tel. 034/311-559 i tel/fax 034/311-561
e-mail: ekologija@zjz-pozega.hr