Zdravstvena ekologija
Područje djelovanja Službe za zdravstvenu ekologiju je zaštita zdravlja ljudi kroz utvrđivanje, praćenje i korekcije čimbenika okoliša (voda, hrana, bazenska voda i sl.). U službi za zdravstvenu ekologiju stručno osposobljeni zaposlenici s visoko sofisticiranom opremom provode redovite mikrobiološke, fizikalno- kemijske analize vode, hrane, otpadne vode, peludi alergenih biljaka, mikrobiološke čistoće objekata pod sanitarnim nadzorom.
Aktivnosti službe:
- analiza voda (mikrobiološka i kemijska)
- analiza namirnica (mikrobiološka i kemijska)
- analiza mikrobiološke čistoće objekata
- analiza meda (mikrobiološka, kemijska i peludna analiza)
- aerobiološka analiza zraka (pelud drveća, korova i trava u vanjskoj atmosferi)
- određivanje alkoholne jakosti u alkoholnim pićima
Ispitivanja se provode u laboratoriju i na terenu, u redovnim i izvanrednim prilikama. Služba za zdravstvenu ekologiju akreditirana je od strane Hrvatske akreditacijske agencije (HAA) prema normi HRN EN ISO/IEC 17025:2017 (Potvrda o akreditaciji). Služba za zdravstvenu ekologiju ovlaštena je od strane Ministarstva poljoprivrede (Rješenje o ovlašćivanju). Služba za zdravstvenu ekologiju ovlaštena je od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike za djelatnost uzimanja uzoraka i ispitivanje voda (otpadne vode). (Rješenje o ispunjenju posebnih uvjeta).
ANALIZA VODA
- ispitivanje vode za piće iz javne vodoopskrbe
- ispitivanje vode za piće iz privatnih i javnih zdenaca
- ispitivanje voda za kupanje i rekreaciju
- ispitivanje vode za potrebe dozvola za otvaranje poslovnih prostora (atest vode)
- ispitivanje otpadnih voda
- analiza vode za potrebe hemodijalize
ANALIZA NAMIRNICA
- ispitivanje namirnica za potrebe kontrole u smislu primjene mikrobioloških kriterija i zahtjeva pri provjeri sustava samokontrole od strane SPH.
- ispitivanje namirnica kod iznenadnih obolijevanja
- ispitivanje namirnica za potrebe dobivanja specifikacija
- određivanje kakvoće namirnica (vlaga, pepeo, udio alkoholne jakosti u alkoholnim pićima)
ANALIZA MIKROBIOLOŠKE ČISTOĆE OBJEKATA
- kontrola mikrobiološke čistoće sa radnih površina, opreme, pribora i ruku uposlenika u objektima pod sanitarnim nadzorom kao i preventivni postupak samokontrole dobre higijenske prakse.
ANALIZA MEDA:
- mikrobiološka analiza meda
- fizikalno- kemijska analiza meda
- peludna analiza meda
ANALIZA OTPADNIH VODA:
- osnovni fizikalno- kemijski pokazatelji (pH, električna vodljivost, KPK, BPK, itd.
Procjena rizika i kontrola parametara kućne vodoopskrbne mreže (Legionella i olovo)
Sukladno odredbama Zakona o vodi za ljudsku potrošnju (NN 30/23) te Pravilnika o kontroli parametara kućne vodoopskrbne mreže potrošača i drugih sustava od javnozdravstvenog značaja te planu i programu edukacije svih dionika (NN 43/2024), prioritetni objekti i drugi sustavi od javnozdravstvenog značaja mogu se obratiti radi informiranja i provedbe svojih obveza na kontakt adresu i broj telefona Službe za zdravstvenu ekologiju ZJZ Požeško slavonske županije (voditelj Službe Ivan Štivić dr.med spec.epidemiologije)
Telefon: 034/311-559, email: ekologija@zjz-pozega.hr
radno vrijeme: pon-petak od 7 do 15 sati (primanje uzoraka do 14 sati)
Voditelj laboratorija:
Ivan Štivić, dr.med., spec. epidemiologije
tel. 034 311 559 ekologija@zjz-pozega.hr
ADRESA
Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije
Služba za zdavstvenu ekologiju
Županijska 9, 34 000 Požega
Tel. 034/311-559 i tel/fax 034/311-561
e-mail: ekologija@zjz-pozega.hr