Projekt „Zdravo biram i nisam sam“


(od 2013. godine, kontinuirano)

Unutar Službe za javno zdravstvo osmišljen je projekt „Zdravo biram i nisam sam“ usmjeren na ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja. Projekt je usmjeren na prevenciju i rano otkrivanje bolesti povezanih s rizičnim ponašanjima, te bolesti ovisnosti (alkohol, pušenje, ilegalne droge). Kroz projekt se želi bolje informirati javnost o mentalnome zdravlju i njegovoj zaštiti, ali i postignutim rezultatima (promjena rizičnog ponašanja, održavanje apstinencije, redovitost kontrola).

Sportom protiv frke“ – dio projekta  „Zdravo biram i nisam sam“

(tijekom 2015. i 2016. godine)

Projekt je započeo 2016. godine kako bi djecu i mlade s povećanim rizikom za razvoj ovisničkog ponašanja usmjerio prema bavljenju sportom kao zaštitnom aktivnosti. Kroz projekt se detektiraju djeca i mladi s poremećajima u ponašanju iz socijalno ugroženih obitelji u suradnji s Centrom za socijalnu skrb i školama. Obitelji se javljaju u Savjetovalište za mlade gdje uz savjetovanje sa stručnim osobljem dobivaju informacije o mogućnostima uključivanja u aktivnosti Požeškog sportskog saveza kroz subvencioniranje ili oslobađanje plaćanja članarine u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. Korisnici projekta javljaju se u Savjetovalište za mlade prema dogovorenom rasporedu. Za potrebe projekta vrši se edukacija trenera i sportaša, članova Požeškog sportskog saveza, o ovisnostima i jačanju suradnje sa Savezom u promicanju zdravih životnih odabira, te zajedničkim promotivnim aktivnostima. Provedbom projekta obuhvaćeno je desetak djece.

Prilozi:

Letak droga ne

Majica

Radionice „Igre na sreću u foto-finišu“ – dio projekta  „Zdravo biram i nisam sam“

(u školskoj 2015./16. godini)

U tijeku ovoga programa osmišljena su interaktivna predavanja za učenike osmih razreda osnovnih škola Požeško-slavonske županije. Projektnom aktivnosti uspostavlja se temelj sveobuhvatne podrške mladima. Adolescenti pravovremenim dobivanjem potrebnih informacija imaju veću priliku donijeti odgovornu odluku o ulasku u svijet igara na sreću. Predavanje je osmišljeno za adolescente s obzirom da se nalaze u dobi kada je utjecaj okoline velik te je stavljen naglasak na klađenje kao najzastupljeniji oblik igara na sreću ove dobne skupine. Predavanje obrađuje sljedeći sadržaj: vrste igara na sreću, prevalenciju, posljedice igranja igara na sreću, pritisci (društveni i unutarnji), učinkovite vještine odupiranja. Raznolik sadržaj je osmišljen kako bi se bržim tempom održao interes učenika, a trajanje pojedine aktivnosti prilagođava se raspoloženju učenika. Projekt je 2016. izveden kao pilot u Osnovnim školama Julija Kempfa i Dobriše Cesarića u Požegi te I. G. Kovačića u Velikoj. Održano je osam radionica u 10 osmih razreda za oko 209 učenika. Učenici su radionicama bili jako zadovoljni te su im dodijelili ocjenu 4.4 za sadržaj i provedbu.

Natječaj „Pušenje odbaci, lovu nabaci“ – dio projekta  „Zdravo biram i nisam sam“

(od 2015. godine, jednom godišnje)

Projekt je namijenjen svim punoljetnim pušačima duhana (ženama i muškarcima) i korisnicima duhanskih proizvoda s prebivalištem na području Požeško-slavonske županije, a koji su spremni pokušati prestati pušiti i održati apstinenciju od nikotina u trajanju od 30 dana. Cilj natječaja je senzibilizirati javnost i potaknuti pušače da se odluče na pokušaj prestanka pušenja. Natjecatelji se prijavljuju osobno, dobivaju mogućnost individualne potpore i savjetovanja, obavljaju liječnički pregled te ih se kontaktira višekratno tijekom 30 dana. Natječaj je prvi put bio raspisan 2015. godine, te se javilo 50 osoba, no 12 ih je u međuvremeno odustalo, a na kraju je 76 % prijavljenih osoba uspješno apstiniralo mjesec dana. Ove je (2016.) godine raspisan natječaj s izmijenjenim fondom nagrada pa su se, uz glavnu nagradu, dodjeljivale i još četiri utješne nagrade s ciljem da se više ljudi nagradi za uspješan prestanak pušenja u trajanju od mjesec dana. Na natječaj se prijavilo ukupno 46 osoba, 18 osoba je odustalo, tako da su sretni dobitnici izvučeni između 28 osoba koje su uspješno apstinirale 30 dana.

Natječaj „Kreativni i neovisni“ – dio projekta  „Zdravo biram i nisam sam“

(od 2013. godine, kontinuirano)

„Kreativni i neovisni“ je županijski školski natječaj za učenike srednjih škola i završnih razreda osnovnih škola u kojem kroz radove: likovne, plakate, fotografije ili jednominutni film pokazuju svoje znanje i stav prema sredstvima ovisnosti (pušenje, alkohol, kocka, droge). Odabiru se i nagrađuju najbolji radovi u sklopu Dana borbe protiv ovisnost koji se obilježava 26. lipnja. Organiziraju se također izložbe radova u Mjesecu borbe protiv ovisnosti od 15. studenoga do 15. prosinca. Cilj je projekta vidjeti na koji način mladi razmišljaju o problematici ovisnosti, tj. koji su njihovi stavovi, znanja i sl. Učenici se tijekom projekta pozitivno dokazuju, a njihovi se radovi koriste kao edukativni materijali u školama. Projekt također omogućuje učenicima, koji se možda ne ističu po dobrim ocjenama, da budu uspješni i istaknu sposobnosti koje imaju. Nastavnicima se omogućuje kontinuirano podučavanje učenika o ovoj problematici. Do sada je natječaj proveden treću godinu za redom te je sudjelovao veliki broj škola i učenika s oko 200 pristiglih radova županijskome povjerenstvu.

Ambulanta za stres – dio projekta  „Zdravo biram i nisam sam“

(od 2013. godine, kontinuirano)

S obzirom da je socio-psihološki stres u osnovi čestih poremećaja, a da u zdravstvu nema sustavnog pristupa stresu i intervencijama usmjerenima na dijagnostiku i njegovo umanjivanje, te saniranje posljedica kroničnih stresnih stanja, osmišljen je program Ambulante za stres u kojem je cilj na stručan način, koristeći individualizirani pristup, pomoći pacijentima u detektiranju izvora stresa i njegovih manifestacija, primijeniti poseban terapijski sustav i relaksacijske tehnike, omogućiti smislen i učinkovit nefarmakološki tretman motiviranim pojedincima te pomoći pacijentu u poboljšanju i održavanju psihofizičke ravnoteže. Ambulanta je dostupna 2 puta tjedno po 3 sata.

„Nepušenje je cool“, projekt međuvršnjačke edukacije – dio projekta  „Zdravo biram i nisam sam“

(tijekom 2013. i 2014. godine)

Ovo je zajednički projekt Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i srednjih škola na području Županije u kojem sudjeluje prethodno educiran i visoko motiviran vršnjak – edukator. Prve je godine to bio gimnazijalac Tonko Jakobović koji je proveo niz radionica uz stručnu potporu djelatnika Službe za javno zdravstvo s ciljem educiranja učenika prvih razreda srednje škole o štetnostima pušenja te poticaju na odabir nepušenja kao životnog stila. Projektom je bilo obuhvaćeno više od 300 učenika prvih razreda srednje škole, a prikupljeni rezultati ukazali su na aktualno stanje glede ovisnosti o nikotinu među učenicima i dali uvid u način razmišljanja o sredstvima ovisnosti.

Škola nepušenja

(od 2008. godine, kontinuirano, od 2013. godine dio projekta „Zdravo biram i nisam sam“)

Škola nepušenja temelji se na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja. Program škole traje pet dana, a u okviru tog uvodnog programa nastoji se pomoći polaznicima da prestanu pušiti. Nakon toga polaznici se okupljaju u tzv. grupu podrške u kojoj si nastoje međusobno pomoći da ustraju u svojoj odluci. Program Škole predstavlja modifikaciju američkog programa “Breathe free plan to stop smoking”. Premda se model odvikavanja temelji na radu u grupi, rad u Školi usmjeren je prema svakom pojedincu, od spoznavanja motivacije pojedinca za prestanak pušenja, preko određivanja tipa pušača do analize dosadašnjih neuspjeha i pronalaženja novih motiva. Pojedinačno se analiziraju prednosti prestanka pušenja, važnost pozitivnog razmišljanja i vizualizacija sebe kao nepušača. Polaznike grupe se uči o pravilnoj prehrani i važnosti tjelovježbe te ih se povremeno kontaktira telefonom kroz sljedećih 6 do 12 mjeseci od prestanka pušenja kako bi im se pružila potpora i kako bi se evaluirala učinkovitost same intervencije. Do sad je kroz Školu prošlo 64 polaznika, od kojih je 1/3 polaznika dugotrajno (dulje od 6 mjeseci) prestala pušiti. Trenutačno smo usmjereni na individualne konzultacije i u procesu prestanka pušenja imamo dvije osobe.

Anonimno savjetovalište za Hepatitis C i HIV

(od 2009. godine, kontinuirano, od 2013. godine dio projekta  „Zdravo biram i nisam sam“)

Savjetovalište nije formalizirano u smislu prostora i određene satnice, ali je omogućeno svakome tko to želi da se anonimno i bez uputnice savjetuje kod nas, te da se obavi preliminarno testiranje brzim testovima na navedene zarazne bolesti.

Klub liječenih alkoholičara

(od 2007. godine, kontinuirano, od 2013. godine dio projekta  „Zdravo biram i nisam sam“)

Rad kluba liječenih alkoholičara Grada Požege (KLA Požega) obnovljen je 27. 8. 2007. godine upisom u Registar udruga Republike Hrvatske. S obzirom na situaciju s alkoholizmom u našoj županiji i potrebe liječenih alkoholičara, ovaj je model organizirane grupne samopomoći bio nužno potreban. Od gotovo samih početaka, aktivno se sudjeluje u promociji KLA svima koji individualno dolaze na savjetovanje i liječenje. Na redovne susrete u KLA odlaze i naši suradnici, psihijatar i socijalni radnik, što je potpuno u duhu „Hudolinove tradicije“. U klubu se organiziraju i kratka predavanja, mogućnost testiranja na alkohol te individualna savjetovanja. Klub je naš stalni partner u projektu „Zdravo biram i nisam sam“ s kojim se redovito prijavljujemo na natječaj Ministarstva zdravlja. U rad grupe KLA stalno je uključeno dvadesetak liječenih alkoholičara i članova njihovih obitelji. Sastanci grupe organiziraju se jednom tjedno pod vodstvom terapeuta i suterapeuta (psihijatar, socijalni radnik). Povremeno i nenajavljeno članovi se testiraju na konzumaciju alkohola. Na raspolaganju su grupi uz stručno vodstvo i ostali stručnjaci službe, radni terapeut i psiholog.

Savjetovalište za mlade

(od 2007. godine, kontinuirano, od 2013. godine dio projekta  „Zdravo biram i nisam sam“)

Savjetovalište za mlade podrazumijeva savjetodavni i terapeutski rad s mladima. Aktivnosti  se na individualnoj osnovi provode u prostorima Zavoda ponedjeljkom, a po potrebi i češće. Kao vanjski suradnik u provedbi sudjeluje mr. sc. Zlatko Sliško, dipl. soc. radnik, djelatnik Centra za socijalnu skrb u Požegi, istaknuti stručnjak u području rada s djecom i mladeži s poremećajima u ponašanju. Savjetodavni rad je najčešće usmjeren na mlade koji su počinitelji ili sudionici u djelima protiv javnog reda i mira, tučama i agresivnom ponašanju u alkoholiziranom stanju, vožnji bez vozačke dozvole te rizičnim ponašanjima, tako da se ne radi nužno o konzumentima droga. Koriste se metode rane identifikacije i intervencije, te dijagnostika i psihosocijalni tretman.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


Other news

  • Obavijest o neispravnosti vode

    Obavijest o neispravnosti vode

    OBAVIJEST O ODSTUPANJU OD PARAMETARA ZA PROVJERU SUKLADNOSTI U MONITORINGU VODE ZA LJUDSKU POTROŠNJU LOKALNIH VODOVODA U svrhu provođenja monitoring A dana 18.03.2024. izvršeno je uzorkovanje vode za ljudsku potrošnju od strane djelatnika Službe za zdravstvenu ekologiju, ZJZ Požeško- slavonske županije iz lokalne vodoopskrbe naselja Poljanska (općina Velika) te naselja Bešinci, Doljanovci i Podgorja (općina […]

  • Dobitnici natječaja „Pušenje odbaci, lovu nabaci“ 2024.

    Dobitnici natječaja „Pušenje odbaci, lovu nabaci“ 2024.

    Poštovani,   Želimo Vas kratko izvijestiti o dobitnicima nagrada u sklopu natječaja „Pušenje odbaci, lovu nabaci“ koji je trajao od 14.2. do 14.3.2024.   „Završen je deseti natječaj „Pušenje odbaci, lovu nabaci“ koji je proveo Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije. Zahvaljujući sredstvima Ministarstva zdravstva dobivenim kroz projekt povodom korizme imamo priliku nagraditi naše sugrađanke […]

  • Odluka o odabiru kandidata za zasnivanje radnog odnosa na radnom mjestu STRUČNOG SURADNIKA u DDD-u

    Odluka o odabiru kandidata za zasnivanje radnog odnosa na radnom mjestu STRUČNOG SURADNIKA u DDD-u

    Zavod za javno zdravstvo Požeško – slavonske županije donosi odluku za zasnivanje radnog odnosa. Klikom na link ispod možete dobiti više informacija. Odluka o odabiru kandidata za zasnivanje radnog odnosa na radnom mjestu STRUČNOG SURADNIKA u DDD-u